Wandelen in De Alde Feanen

Wandelen in Friesland is prachtig en dat werd maar weer eens bevestigd toen we door het prachtige natuurgebied De Alde Feanen in Friesland liepen. Wat de tocht zo mooi maakt zijn de vele kilometers langs het water. Logisch zou je zeggen want Friesland staat bekend om zijn vele watergebieden. Maar zo’n 300 jaar geleden was het gebied rond Earnewâld nog land. Toen begon het veen graven wat tot gevolg had dat de bodem laag kwam te liggen. Grote delen van het gebied raakten overstroomd. En zo ontstonden de eerste plassen. Nadat de veenarbeiders vertrokken was het land voor de boeren eigenlijk onbewerkbaar en nam de natuur het over. Boeren trokken weg, recreatie kwam er voor in de plaats. Het is een genot om door het waterrijke gebied te lopen.

Wat ons vooral trof waren de goed onderhouden wandelpaden, de enorme keuze aan routes en vooral de verscheidenheid. Het enige minpunt was het beperkt aantal terrassen dat we tegenkwamen, maar dat kan uiteraard onze makke zijn dat we graag even ergens willen zitten en rondkijken.

Meer informatie over wandelen in De Alde Feanen, klik dan hier.