Maasvlakte II: Een surrealistische route.

Wie het Rotterdamse havengevoel echt intens wil ervaren, kan het best de fiets pakken. En ga dan voor Rondje Maasvlakte II. Een surrealistische route.

Mijn tip is parkeren bij de pont in Maassluis. Meteen de pont op en in Rozenburg begint je fietstocht. Op Voorne Putten heb je twee mogelijkheden. Of via de oude vestingstad Brielle of langs het Brielse meer. Brielle is een leuk stadje om even rond te kijken en een terrasje te pakken. Bij heel warm is fietsen langs het Brielse meer een mogelijkheid. Een duik in het water is ook wel even verfrissend.

 

Een surrealistische route omdat alles op de Maasvlakte ruim en groots is en de contrasten scherp. Veel industrie, vrachtwagens, containers, windmolens en enorme schepen, maar ook fietspaden, beschermde natuurgebieden, zand, meeuwen en altijd veel wind.

Foto’s: Jacques Verhagen


Voor de aanleg van Maasvlakte 2 was een kolossale hoeveelheid zand nodig. In totaal ongeveer 350 miljoen kubieke meter. Ter vergelijking: dat zijn ongeveer 230 Feyenoord-stadions vol.

Een pauze inlassen bij Futureland is aan te raden. Mooi terras en in het gebouw is een museum en toont onder meer de historische vondsten tijdens het baggeren. Op een kilometer afstand van Futureland is een opstapplaats van de Fastferry. Die brengt je met een paar tussenstops bij Hoek van Holland. Een mooi strand heeft deze badplaats en een goed aangelegde fietspad naar Maassluis langs de Nieuwe Waterweg. Een prachtige route met uitzicht op de nodige zeeschepen die langs varen.

 

Tweede Maasvlakte Hoek van Holland Maassluis RouteYou