Wandelen in de voetsporen van Catharina in Cambridgeshire

De koning van Engeland wilde scheiden, Rome vond dat een slecht idee. En dus besloot de koning een eigen kerk op te richten: de Anglicaanse kerk. Van welke vrouw wilde koning Hendrik scheiden: Catherine van Aragon. De eerste, van zes, vrouwen, van koning Hendrik. Catherine stierf eenzaam in een fraai kasteel in Kimbolton. Het reisdoel van deze wandeling.

Kimbolton ligt in Cambridgeshire. Familiebezoek bracht me hier. Cambridgeshire is een niet al te bekend maar bijzonder pittoresk hoekje van noordoost Engeland. Een weids landschap met kleine marktplaatsjes en stille dorpjes. De wandelpaden slingeren zich door het heuvellandschap, weidse luchten, brede panorama’s en verscholen valleien. Wat het wandelen hier bovenal de moeite waard maakt is het vredige landschap, open boerenland en landelijke wandelpaden.

De routes zijn gemakkelijk te lopen, geen steile klimmen en je komt langs één van Europa’s grootste kunstmatige meren, Grafham Water.

Aan te raden is de wandeling op een zondag te doen. Het kasteel in Kimbolton is namelijk van maart tot en met november elke zondag te bezoeken. Te bewonderen zijn er prachtige muurschilderingen en er is een enorme verzameling portretten te zien en een erfgoedkamer toont de geschiedenis van het kasteel.

 

En stap even in het tragische leven van de Spaanse Catharine van Aragon. Zes keer bevallen, Slechts één kind overleeft. Catharine wordt uitgehuwelijkt op haar vierde aan een Engelse edelman. Ze trouwt op haar vijftiende en haar echtgenoot overlijdt binnen enkele jaren. Zijn broer Hendrik is de aanstaande koning en omdat de financieel aantrekkelijke bruidsschat nog in afbetaling is wordt hij aangemoedigd om Catharine te trouwen. Dit huwelijk is geen groot succes en als Hendrik een andere vrouw bezwangerd stuurt hij Catharine naar Kimbolton. Daar sterft zij op 50-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan kanker.

Het kasteel is nu de thuisbasis van Kimbolton School.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Cambridgeshire.

En dit was mijn wandelmaatje tijdens de wandeling: Sky. En die heb ik enkele uren vermaakt met het wegtrappen van een halve tennisbal.